Mentale gezondheid stelt niet de ziekte, maar juist een betekenisvol leven van mensen centraal. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens.

Ondanks hun overeenkomsten verschilt de mentale gezondheid van de emotionele gezondheid. De eerste gaat over het algemeen over informatieverwerking, terwijl de tweede meer gaat over hoe emoties worden waargenomen. Het verschil hangt daarom af van de mechanismen van het denken tegen het uiten van gedachten. De volgende uitleg onthult dergelijke verschillen: Mentale gezondheid van het Latijnse woord ‘mentalis’, verwijst voornamelijk naar cognitieve processen zoals aandacht, bewustzijn, geheugen, kritisch denken en redeneren.

Stress, burn-out, uitgeput zijn na een dag werken, maar ook veel fysieke klachten, financiële en/of relatieproblemen… het zijn allemaal signalen dat er ‘tussen de oortjes’ iets niet goed zit. Niet dát we denken, maar hoe we denken, daar valt zoveel uit te herleiden. Het gaat om onze mindset; wat hebben we aangeleerd en wat mogen we weer afleren of loslaten? Het is tevens de kwaal die het meest wordt onderschat in Nederland. Onze maatschappij is nog steeds niet ingericht op het leren van zelfreflectie, mensenkennis en balans tussen lichaam en geest. We hebben het ook niet geleerd op school. Geen schande dus als je hier nog iets te leren hebt…

Mentale gezondheid begint bij het lef om jezelf te openen naar anderen en daardoor jezelf beter te leren kennen. De zelfkennis die je daarmee opdoet zorgt uiteindelijk voor mensenkennis, wat niet meer is dan herkenning van gedrag van anderen. Coaching en trainingen op het gebied van zelfbewustzijn zijn de methodes die wij aanrijken om als mens te groeien en je te ont-wikkelen.

Coaching
Het is goed om te weten dat zowel coaching als therapie dezelfde oorsprong kennen. Coaching is geen therapie, advies of psychologische begeleiding. Coaching is geëvolueerd uit drie samengevoegde stromingen:

  1. Hulpberoepen zoals psychotherapie en begeleiding;
  2. Bedrijfsconsultancy en organisatieontwikkeling;
  3. Persoonlijke ontwikkelingstraining zoals EST, Landmark Education, Springfield (USA) Stephen Covey seminars, e.d.

De hedendaagse coaching belichaamt het superieure doel van psychologie. Het is niet zo zeer pathologie, diagnose en de behandeling van de menselijke zwakheden. Belangrijker is de studie naar het menselijke potentieel en mogelijkheden. Het hogere doel is om de beste versie van jezelf te worden en te blijven en je talenten in te zetten in je werkzame leven. Wanneer je mensen de macht kunt geven en begeleiden om te ontdekken wat ze wél kunnen, in plaats van te focussen op wat fout en is en wat ze niet kunnen, verbeter je hun overall mentale gezondheid en kwaliteit van het leven drastisch, zowel persoonlijk als professioneel.

Een Chinees gezegde luidt:
De superieure arts voorkomt ziekte;
De middelmatige arts verzorgt dreigende ziekte;
De inferieure arts behandelt de daadwerkelijke ziekte.

Every human is whole, creative and resourceful !

Coaching richt zich – los van wat korte terugblikken – niet op het verleden; de nadruk ligt op het ontwikkelen van iemands toekomst.

De coaching relatie geeft de cliënt de ruimte om zijn/haar eigen stappen naar succes te verkennen en om zijn/haar grootste dromen en verlangens te ontsluiten. De verschuiving van het zien van cliënten als ‘ziek’ en een pathologische kijk op hen naar als zijnde ‘goed en compleet’ (well and whole) en zoekend naar een rijker leven is van het grootste belang om de evolutie van coaching te begrijpen. Therapie gaat over herstellen en blootleggen, terwijl coaching gaat over ontdekken (verkennen).

Wil jij een stap nemen voor jezelf, contact maken met anderen en met je verlangens en passies, meer van jezelf ontdekken en groeien als mens?

Dan ben je bij ons van harte welkom… Welkom Thuis!