Alles over geld

Geld is hartstikke fijn als je het hebt, maar het kan er ook voor zorgen dat je niet veel meer hoeft te doen om écht te leven. Geld, als je er genoeg van hebt, kan je ook aanzetten tot luiheid. Niet dat je dan per se niets doet, maar wel dat je wellicht niet de dingen doet die écht bij je passen.

De andere kant is dat geld behoorlijk wat stress kan opleveren. Vaak komt dat (onbewust wellicht) omdat je de controle op je veiligheid verliest. Vraag die je aan jezelf mag stellen is of je angst gegrond is of gebaseerd op een worst-case-scenario. Hoe dan ook, hulp vragen is dan extra lastig omdat dat waarschijnlijk ook weer geld kost. En zo kom je steeds verder in een negatieve spiraal.

Als je ondernemer bent dan is het nog wat spannender. Als je bedrijf financieel niet gezond is dan zijn er wellicht ook medewerkers die van jou afhankelijk zijn. In beide gevallen is het welhaast zeker dat er geen ‘flow’ is, je werk gaat moeizaam, het kost je energie en het ligt niet in de lijn waar jouw echte talenten liggen en je passie. We kunnen samen op zoek naar wat en hoe je stap voor stap de situatie kunt veranderen. Dit hoeft niet altijd meteen veel geld te kosten; we werken ook met een fee bij goed resultaat. Sociaal ondernemen noemen ze dat. Wel zo sociaal toch?!

Rijkdom

Teveel mensen zien rijkdom nog als je goed verdiend (liefst een vermogen), een mooi huis bezit, een dikke auto rijdt en liefst ook nog een dik gevulde bankrekening hebt of, in deze tijd, volop bitcoins of iets dergelijks bezit. In ieder geval wordt je al snel als rijk beschouwd als het laat zien; ook al is dat bezit niet van jou! Lekker oppervlakkig dus… Niets van dit alles heeft met rijkdom te maken, maar alles met status en de buitenkant van een persoon. Echte rijkdom zit van binnen en mensen die dichtbij zichzelf staan én rijk zijn hoeven dat niet te laten zien d.m.v. dikke auto’s, goud of wat dan ook. Geld maakt het leven comfortabel maar brengt op zich geen geluk. Altijd optimistisch blijven is rijkdom! Met enthousiasme bereik je meer.

Echte rijkdom is dus :

  • Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt
  • Fysiek gezond zijn
  • Emotioneel gezond zijn; fijne relaties hebben met familie en vrienden
  • Mentaal weerbaar zijn; in staat zijn om tegenslagen goed te verwerken

Vrijheid

Vrijheid gaat over bewuste keuzes maken vanuit een dieper verlangen. Keuzes maken die dus écht bij jou passen. De slachtofferrol is dat je geen keuze hebt omdat… en dan komen er een aantal redenen. Redenen komen altijd uit het hoofd en zijn veelal niet echt wijze keuzes. Wijze keuzes komen uit hart en ziel. Keuzes uit hart en ziel zorgen voor vrijheid. Vrijheid in jouw keuzes zorgen voor vrijheid in jouw leven en deze vrijheid geeft je een gevoel van rijkdom! Een rijkdom, een ingeslagen weg, die je onwijs blij maakt en die je voor geen geld van de wereld kwijt zou willen.

Fysiek Gezond

‘Gezondheid kun je niet kopen’ is een wijs gezegde. En dat is waar! Ieder mens heeft een lichaam, sommigen noemen het zelfs een tempel om zich bewust te maken hoe belangrijk dit lichaam is. Wij noemen het lichaam ‘mijn vervoermiddel in dit leven’. Zonder dit vervoermiddel besta ik hier niet op aarde en met een slecht onderhouden vervoermiddel is het leven een stuk lastiger. Goed om hier heel zuinig op te zijn.

Wij van Vitaal-Totaal geloven dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Dat mijn geest mijn lichaam bijzondere dingen kan laten doen maar ook dat mijn lichaam invloed heeft op mijn geest (mentale gesteldheid). Rijkdom is goed voor mijn lichaam zorgen zodat lichaam en geest in balans blijven en ik bewuste en gezonde keuzes kan blijven maken die mij wel-zijn brengen. Welzijn dus; niet per se rijkdom!