Wat is rijkdom?

In de volksmond ben je rijk als je een fortuin verdiend, een mooi huis bezit, een dikke auto rijdt en liefst ook nog een dik gevulde bankrekening hebt. In ieder geval wordt je al snel als rijk gezien als je je rijkdom laat zien ook al is dat bezit niet van jou! Lekker oppervlakkig dus.

Mijn visie over rijkdom is een andere:

  • Vrijheid is rijkdom
  • Gezondheid is rijkdom
  • Fijne relaties hebben is rijkdom
  • Geld maakt het leven comfortabel, maar brengt op zich geen geluk

Vrijheid

Vrijheid gaat over bewuste keuzes maken vanuit een dieper verlangen. Keuzes maken die dus écht bij jou passen. De slachtofferrol is dat je geen keuze hebt omdat… en dan komen er een aantal redenen. Redenen komen altijd uit het hoofd en zijn daarom vaak geen wijze keuzes. Wijze keuzes komen uit hart en ziel. Keuzes uit hart en ziel zorgen voor vrijheid. Vrijheid in jouw keuzes zorgen voor vrijheid in jouw leven en deze vrijheid geeft je een gevoel van rijkdom! Een rijkdom, een ingeslagen weg, die onbetaalbaar wordt voor je en die je voor geen geld van de wereld kwijt zou willen. Dat is rijkdom!

Gezondheid

‘Gezondheid kun je niet kopen’ is een wijs gezegde. En dat is waar! Ieder mens heeft een lichaam, sommigen noemen het zelfs een tempel om zich bewust te maken hoe belangrijk dit lichaam is. Ik zelf noem het ‘mijn vervoermiddel van dit leven’. Zonder dit vervoermiddel besta ik hier niet op aarde en met een slecht onderhouden vervoermiddel is het leven een stuk lastiger.

Mijn geloof is dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Dat ik dus met mijn geest mijn lichaam bijzondere dingen kan laten doen maar ook dat mijn lichaam invloed heeft op mijn geest (mentale gesteldheid). Voor mij is rijkdom goed voor mijn lichaam zorgen zodat lichaam en geest in balans blijven en ik bewuste en gezonde keuzes kan blijven maken die mij wel-zijn brengen. Welzijn dus; niet per se rijkdom!

Geld!

Geld is hartstikke fijn als je het hebt, maar het zorgt er ook voor dat je niet veel meer hoeft te doen om écht te leven. Geld, als je er genoeg van hebt, kan je ook aanzetten tot luiheid. Niet dat je dan per se niets doet, maar wel dat je wellicht niet de dingen doet die bij je passen en zorgen voor welzijn. Teveel eten bijvoorbeeld of geen vervulling meer vinden in je werk of je leven. Geld is comfortabel en als je het niet hebt super vervelend, maar als je teveel materie hebt brengt dat ook zorgen met zich mee!

In mijn visie is geld niets anders dan energie! Mijn bankrekening is voor mij een voorraadje ‘energie’. Als ik hard gewerkt heb in mijn leven en zoals boven gezegd voor vrijheid heb gekozen (mijn eigen wijze eigenwijze keuzes heb gemaakt) en goed voor mijn lichaam en geest heb gezorgd dan volgt uit hetgeen wat ik gedaan heb en wat bij mij past vanzelf een resultaat. Dat resultaat uit zich dan veelal in geld en zo niet dan heb je toch ergens de plank mis geslagen! Niet erg hoor!! Want daar heb je dan van geleerd. De kunst is echter om de draad weer op te pakken en op je eigen wijze verder te gaan zonder in het verleden te blijven hangen.

Altijd optimistisch blijven is rijkdom!