Coaching is geen therapie, advies of psychologische begeleiding.

De oorsprong van Coaching
Het is goed om te weten dat zowel coaching als therapie dezelfde oorsprong kennen. Coaching is geëvolueerd uit drie samengevoegde stromingen:

  1. Hulpberoepen zoals psychotherapie en begeleiding;
  2. Bedrijfsconsultancy en organisatieontwikkeling;
  3. Persoonlijke ontwikkelingstraining zoals EST, Landmark Education, Springfield (USA)
    Stephen Covey seminars, e.d.

De hedendaagse coaching belichaamt het superieure doel van psychologie. Het is niet zo zeer pathologie, diagnose en de behandeling van de menselijke zwakheden. Belangrijker is de studie naar het menselijke potentieel en mogelijkheden. Het hogere doel is om het genie wat huist in de menselijke geest en de vrijgevigheid welke verblijft in de menselijke ziel te cultiveren. Wanneer je mensen de macht kunt geven en begeleiden om te ontdekken wat ze wél kunnen, in plaats van te focussen op wat fout en is en wat ze niet kunnen, verbeter je hun overall mentale gezondheid en kwaliteit van het leven drastisch, zowel persoonlijk als professioneel.

Een Chinees gezegde luidt:
De superieure arts voorkomt ziekte;
De middelmatige arts verzorgt dreigende ziekte;
De inferieure arts behandelt de daadwerkelijke ziekte.

Every human is whole, creative and resourceful !

Coaching richt zich – los van wat korte terugblikken – niet op het verleden; de nadruk ligt op het ontwikkelen van iemands toekomst. Deze filosofische verschuiving komt voort uit een generatie die het idee van ziekte afwijst en in plaats daarvan op zoek gaat naar welzijn, heelheid (wholeness) en betekenisvol leven, zowel persoonlijk als professioneel.

De coaching relatie geeft de cliënt de ruimte om zijn/haar eigen stappen naar groot succes te verkennen en om zijn/haar grootste dromen en verlangen te ontsluiten. De verschuiving van het zien van cliënten als ‘ziek’ en een pathologische kijk op hen naar als zijnde ‘goed en compleet’ (well and whole) en zoekend naar een rijker leven is van het grootste belang om de evolutie van coaching te begrijpen. Therapie gaat over herstellen en blootleggen, terwijl coaching gaat over ontdekken (verkennen).

Wil jij een stap nemen voor jezelf, meer van jezelf ontdekken, jouw wereld verkennen en verder groeien? Dan ben je bij mij van harte welkom… Welkom Thuis!